Nyhetssidan

Här finner ni Nyheter, Reportage mm

Materialet på denna sida produceras av Webmaster och är tänkt att vara lite övergripande information.

Resultat, Annonser mm finner ni under respektive flik

 

2018-01-21

 

 

Kennel Jocose med Irländsk Vattenspaniel !

Norrbottens enda uppfödare av den lite ovanliga rasen

Irländsk Vattenspaniel har haft ett bra år 2017. Eftersom rasen är relativt ovanlig så kommer vi att uppmärksamma den lite extra framöver.

 

Här nedan kommer först en kort presentation av Irländsk vattenspaniel

 

 

 

 

 

 

Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

 

Historik

Härkomsten är oklar, men där kan finnas dåtida former av greyhound, portugisisk vattenhund, pudel, setter samt föregångaren till dagens olika spanielraser. Sitt nuvarande utseende fick rasen på 1830-talet. Sjöfågeljägarna på Irland behövde robusta apportörer i flodernas sumpiga strandområden. Hundarna skulle kunna jobba i kallt vatten och ruskväder. Med sin styrka, ihärdighet samt i förhållande till kroppsvikten stora tassar, tog den sig ledigt fram i träskmarker och besvärlig terräng, även i busväder.

 

Användningsområde

Rasen är en utmärkt vattenapportör, som fungerar bra i besvärlig terräng. Deras starka vilja och envishet kombinerat med stora tassar gör att de utan svårighet tar sig fram i träskmarker och mossar under kalla höstdagar. Till typen är den en stötande/apporterande hund som lätt lär sig att hålla sig väl inom skotthåll under söket. I Sverige får rasen starta både på spaniel- och retrieverjaktprov.

 

Hälsa

Rasklubben skickade ut en hälsoenkät 2004 till alla sina medlemmar samt till de som klubbstyrelsen visste hade ägt eller ägde en hund. Totalt inkom 39 svar av cirka 45 utskickade enkäter. Hur ägarna bedömde sin hunds allmänna hälsotillstånd var en viktig fråga i hälsoenkäten. 30 hundar (77%) uppgavs ha ett mycket gott hälsotillstånd och 5 ett tillfredsställande. 70% av de höftledsröntgade (HD) hundarna sedan 1990 är ”friröntgade” (det vill säga utmärkta, UA, A eller B).

Egenskaper / Mentalitet

Irländsk vattenspaniel är en aktiv ras som kräver en fast, men kärleksfull hand under uppväxten och massor med tid, stimulans och meningsfulla aktiviteter. Den är generellt mycket lättlärd. Rasen är ingen enmanshund, men den gör skillnad på främlingar och dem som ingår i flocken.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 53-59 cm och tikar 51-56 cm. Pälsen är lockig och naturligt oljig. Huvud, framsidan av halsen och svansen, framsidan på bakbenet nedanför hasen har slät, kort päls. Rasen ska röra sig med en rullande gång, som kommer sig av skulderplaceringen och den tunnformade bröstkorgen. Den har stora tassar i förhållande till storleken. Det ska tydligt framgå av hundens utseende och uppträdande att den är en jakthund; den ska vara starkt byggd, kompakt, tålig, intelligent, arbetsvillig och uthållig.

 

Pälsvård

Irländsk vattenspaniel är en så kallad pälsras och behöver borstas och kammas igenom cirka en gång i veckan beroende på pälslängden och tätheten. Efter genomborstningen sprayar man pälsen med vatten, så får man tillbaka lockarna. Regelbundna bad och klippningar, cirka en gång i månaden, hör också till vardagen ifall de hålls i full päls.

 

Övrigt

En ras som är duktig i hundsociala sammanhang. Det är en härlig, intelligent och allsidig hund som kan hänga med på alla typer av aktiviteter. En vattenspaniel behöver regelbunden mental och fysisk stimulans för att må bra och vara harmonisk. Får den det, har du en vän som ställer upp för dig i alla väder. Man får heller aldrig glömma att vattenspanieln i själ och hjärta är en irländare, och en något oborstad sådan. När den irländska vattenspaniel väl fångat ens hjärta, då är man såld.

 

>Länk till Jocose Kennel

2017-09-23

 

Retrieverträning i Piteå

Under sensommaren 2017, så startade ett antal medlemmar i SSRK Piteå facebookgruppen "Retrieverträning i Piteå". Gruppen är öppen för vem som helst och det kostar inget mer än att vi delar på kostnaden för det ev. vilt som användes. Gruppen tränar efter överenskommelse men oftast ca 1 gång i veckan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovan: Ulla Nilsson och hennes "Gåva"tränar apportering i sökfält med såväl Mås, Kanin samt Korp vid vår senaste träning i Svensbyn fredagen 22 September.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birgitta Lindström tränade Zannie, Theija, Indie samt Myrra som inte finns med på bild. Zannie och Myrra är dock "pensionärer" som enbart gjorde några begränsade övningar så att de skulle få vara delaktiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunilla Berglund hade med sig "Nårskan" och "Lökka".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefan och Annica Gustafssons "Molly" är en av nybörjarna men bär allt vilt hon blev konfronterad med.

 

Tanken med denna grupp är huvudsakligen att både hund och förare har roligt. Man behöver inte vara erfaren för att delta, nybörjare är absolut välkomna. Vill du veta mer så kontakta antinge den Jaktansvarige eller Webmaster här på SSRK eller Anne Näsman som är administratör för fb sidan..

 

 

 

 

2017-09-23

 

 

Liten men entusiastisk Viltspårträningsgrupp i Sikfors

 

 

 

 

Under Maj månad 2017 var vi ett gäng viltspårintresserade som började träna ihop och bildade facebookgruppen "Viltspårsintresserade i Sikfors & Arnemarksbygden". Syftet var att samla de som var intresserade av att träna viltspår tillsammans, utbyta erfarenheter mm. Gruppen har ca 15 tränande medlemmar och vi har träffats ca 1 gång/vecka. Vi har ingen instruktör och allt sker helt idéellt.Fikapaus har vi också unnat oss emellanåt.

 

 

 

 

 

Alla raser har varit välkomna och allteftersom har det kommit ekipage både från Piteå, Luleå, Boden, Älvsbyn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som med alla hundaktiviteter så har det varit toppar och dalar. När det ena gången gått som på räls för en hund, så har det andra gånger inte alls fungerat. Även hundar som är Viltspårchampions kan ju ha en dålig dag och inte vilja spåra.

 

 

 

 

Sen har vi ju de som försöker sig på genvägar här i livet. Vi lägger ju alla träningsspår med GPS och skickar ibland en skärmdump i förväg till de som ska träna. När det gäller Ove från Alvik så fick vi dock sluta med det, han la sig ner och memorerade spåren.

 

 

 

 

 

 

Det absolut viktigaste har för oss varit att både hundar

och förare ska känna glädje. Därför är en det värdefullt

med en riktig högtidsstund när hunden hittat klöven som

här till höger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots fokuset på glädje så har det blivit några prov samt

Championat. I denna grupp har vi gått ca 25 st viltspårprov

som hittills resulterat i 6 st Viltspårchampionat. Målet och

förhoppningen är att det ska bli ett par till innan säsongen

är över.

 

 

 

 

 

 

 

Inför säsongen 2018 är ju förhoppningen att vi ska kunna bedriva träningar i större omfattning inom SSRK Piteås

regi. Vi har verkligen haft roligt under denna sommar och hjälpts åt i träningen med de problem som uppstått, men även upplevt glädje tillsammans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20170727

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varje sommar får både hundar och människor mer eller mindre allvarliga skärsår och skador från främmande föremål i vattnet. Hunden Ronja trampade på något i vattnet vid hundbadplatsen Karlsnäs och fick en sena avskuren.

 

 

Ägaren Sara fick skynda sig iväg med Ronja till veterinären där Ronja fick sövas och opereras. Det kommer att bli en väldigt lång rehabilitering för Ronja och veterinären vågar inte säga att hon kommer bli helt återställd igen. De försökte lappa ihop senan när de opererade, och Ronja skall på ett återbesök om tio dagar.

 

SE upp var ni och era hundar badar – det kan ligga glasskärvor, vassa ölburkar, spikar, plankor och annat i vattnet som kan skada både er och hunden.

2017-07-18

Se upp för falska djurskyddsinspektörer

 

SVT Nyheter Småland rapporterade nyligen om en hundägare i Växjö som fick besök av två personer som ville omhänderta hennes hundar. Länsstyrelsen i Värmland har också gått ut med en varning om falska djurskyddskontrollanter.

Helena Johansson i Växjö fick i förra veckan besök av en kvinna och en man som utgav sig för att vara inspektörer från Länsstyrelsen, något som SVT Nyheter rapporterade om. Personerna uppgav att de var där för att omhänderta hennes hundar. 

Helena fattade misstankar då personerna inte kunde visa tjänstelegitimation. När hon sa att hon inte tänkte lämna ifrån sig hundarna hotade de falska djurskyddskontrollanterna med att ringa polisen. Istället blev det Helena som ringde polisen efter att hon hade stängt dörren. Läs mer om händelsen via länken nedan.

Falska djurskyddsinspektörer försökte ”omhänderta” dyra hundvalpar – SVT Nyheter

Länsstyrelsen Värmland varnar

Efter flera samtal från upprörda hundägare som har fått besök av falska kontrollanter gick Länsstyrelsen Värmland i förra veckan ut med en varning. Länsstyrelsens djurskyddskontroller utförs alltid av den egna personalen som ska bära profilkläder och kunna visa tjänstelegitimation.

Falska djuskyddskontrollanter – Länsstyrelsen Värmland

När SKK gör hembesök 

Det har inte inkommit några rapporter om bedragare som utger sig för att representera Svenska Kennelklubben, SKK. Som medlem är det ändå bra att känna till i vilka lägen SKK gör hembesök och hur det går till. 

Kennelkonsulenternas uppgift är bland annat att kontrollera att medlemmarna följer SKKs regler vad gäller hunduppfödning. Som medlem kan du alltså komma att få oanmälda besök av våra kennelkonsulenter, de ska dock alltid visa upp legitimation utfärdad av SKK.

 

20170727

 

 

 

 

 

Det finns många hundägare och till och med uppfödare som inte vet om att alla hundar måste registreras hos Jordbruksverket, trots att det är lag på att alla hundar skall vara registrerade hos Jordbruksverket.

 

För några år sedan fick en man betala vite på 1500 kr för att han inte låtit märka och registrera sin hund.

Hundägaren hade skriftligen uppmanats att låta inregistrera sin hund, men inte gjort det.

Förvaltningsrätten i Uppsala har fastställt att hundägaren skall betala böter på 1500 kr.

 

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister.

Hundarna ska också registreras i registret. Där ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.

Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.

Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.

Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.

Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

 

 

 

2017-07-18

Checklista inför resan med hunden

 

I semestertider tar många med sig hunden till sommarstugan, i husvagnen eller på utlandsresan. Här kommer några goda råd på vägen för dig som planerar en resa utanför Sverige.

Börja med att kolla så att ni står med i Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.se. Det är en trygghet om hunden skulle springa bort på resan. Då kan den som hittar din kompis lätt få tag på dina kontaktuppgifter och se till att ni snart får återse varandra.

Bli sökbar i hela Europa

DjurID.se är medlem i Europetnet, vilket innebär att alla chipmärkta hundar som finns med i DjurID.se också är sökbara via den stora gemensamma databasen Europetnet som används av djurhem, veterinär och polis runt om i Europa.

Ta reda på införselreglerna dit ni ska...

När du ska resa utomlands med din hund måste du se till att hunden uppfyller kraven vad gäller vaccinationer, id-märkning etc. för det land du ska åka till. Olika länder har olika regler så du måste kontrollera med respektive land vad som gäller.

...och reglerna för att få ta med hunden hem!

Missa inte att reda på vad som krävs för att få föra in hunden i Sverige igen, det varierar också beroende på vilket land du besökt. Vänd dig till Jordbruksverket för att få information.

Checklista inför utlandsresan

Här är några saker som är bra att tänka på innan ni åker:

 

  • Är hunden chipmärkt? Hundar som reser inom EU ska vara det!
  • Vilka införselregler gäller för landet du reser till?
  • Uppfyller hunden kraven på vaccination för landet du reser till?
  • Vilka införselregler gäller för att komma in i Sverige igen?
  • Finns det sjukdomar eller parasiter dit du reser du bör känna till?
  • Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta
  • Kontrollera du och hunden finns med i DjurID.se

Varför kollas bilköp bättre än hundköp?

 

Posted on 27 juni, 2017 by dognewss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu väcks ilskan – igen. När människor investerar i en bil – som ibland har kortare livslängd än en hund och absolut inte har några känslor – så kontrollerar de nogsamt bilens papper och dess ”hälsotillstånd”.

 

De flesta icke sakkunniga tar med sig någon som kan frågan bättre, för att inte gå på en blåsning. Men oerfarna hundspekulanter uppvisar ibland inget vett. Ta det bara – ni gjorde fel. Och er familj fick lida – samt hunden.

 

Vill självklart beklaga alla de hundar som avlivats efter impulsköp. Men att googla inför ett hundköp är väl det minsta man kan begära av någon som tänker införliva en levande varelse i sin familj, för många år framåt?

 

Valpfabriker utomlands och i vårt närområde avlar självklart på de mest populära raserna som exempelvis fransk bulldog, mops, chihuahua och små blandraser. Mindre hundar är också lättare att smuggla, inklämda i en låda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avelshundarna lever sina liv i en liten bur, ofta ihopträngda och ofta med gallergolv för att det ska vara lätt att städa rent under. Hundarna rastas inte. De är bara pengar.

 

Tikarna paras om och om igen tills de är helt slut i kroppen. Valparna tas ofta från modern tidigare än 8 veckor och de utvecklas då inte mentalt och emotionellt som de ska.

 

 

Hundbesättningarna i den här smutsiga businessen kan leva innestängda i mörka fraktcontainers. Detta är vad ointresserade, okunniga hundspekulanter stödjer.

 

Varför verkar vissa lägga ner mer tid, eftersök på information och engagemang på bilköp? En hund är ingen leksak.

 

Den så lukrativa hundsmugglingen går också ofta hand i hand med människotrafficking och drogligor. Köp inte en hund hur som helst!

 

Och det finns svenska valpfabriker, norska, danska, finska. Så länge det finns köpare! Sök råd inför hundköp, även om du inte är ute efter en renrasig hund, så följ råden – rent bonnavett att inte göra en så stor investering känslomässigt på en parkeringsplats.

Grillrester och majskolvar kan leda till döden för din hund

Posted on 16 juni, 2017 by dognewss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det hög tid för grillning och grillfester, då skall man förstås tänka på att plocka bort alla eventuella kotlettben så att inte hunden kommer åt dem, men få tänker på att majskolvar kan vara det farligaste för din hund.

 

Vi vill uppmärksamma djurägare på detta för att undvika onödiga veterinärbesök och mycket lidande!

 

Kom ihåg att placera alla majskolvar och matrester så att din hund inte kan få tag på dem! Om din hund trots allt har fått i sig en majskolv eller bit av den, och om den har fastnat i tarmen så börjar hunden kräkas intensivt efter några dagar, den kommer att spy upp både mat och vatten. Om du misstänker att något har fastnat i tarmen på din hund, måste du genast uppsöka veterinär. Tarmen kan skadas mycket allvarligt och i samtliga fall att något fastnat i tarmen så måste hunden opereras.

 

Grillspett eller överblivna benrester kan lätt fastna i magen och förstöra tarmarna. Då är en operation där man öppnar magen ofta nödvändig för att rädda hunden. Speciellt majskolvar är förrädiska då de orsakar totalstopp i tarmen och kan vara direkt livshotande.

 

Misstänker man att hunden har ätit något som riskerar att fastna i magen bör man hålla noga uppsikt, förändras allmäntillståndet eller om hunden börjar kräkas är det läge att snarast kontakta veterinär för rådgivning. Att ge sparris är oftast inte tillräckligt för att hjälpa hunden om den svalt vassa ben eller majskolvar.

 

 

Varje år gör veterinärer en mängd operationer för att plocka ut grillrester som fastnat och i värsta fall skadat tarmar och inre organ. Det är ingrepp som man som hundägare kan slippa genom att vara uppmärksam. Tänk på att inte låta grillen stå obevakad, duka undan rester och släng dem på ett säkert sätt.

 

5 städtips för hundägare – så håller du hemmet rent

 

Hunden är inte bara människans bästa vän, den är också källan till smuts och oreda i ditt hem.

Dessutom kan de sprida lukter som i värsta fall får gäster att dra sig från att besöka dig.

Men med de här 5 tipsen från Apartment therapy håller du ditt hem rent och fint.

 

A

1. Gå igenom ditt skafferi

Om du äger en hund så är det svårt att eliminera doftspåren helt och hållet. Men du kan definitivt göra stor skillnad - bara genom att ta en titt i ditt skafferi. Med hjälp av bakpulver och ättika kan du utföra mirakel. Om du blandar det sistnämnda med vatten kan det absorbera mycket av lukten i hemmet. Bakpulvret kan du spruta på madrasser, mattor, gardiner och andra liknande material.

 

2. Se till att vädra rummen

Att öppna fönstren ibland och låta lukten vädra ut låter lika enkelt som det är effektivt. Skulle vädret inte tillåta öppna fönster kan du införskaffa djurvänliga växter som hjälper att råda bot på hundlukten.

 

 

3. Styr upp ett städschema

Det är alltid bra att vara organiserad och strukturerad när det kommer till städning. Att regelbundet städa huset eller lägenheten kan hålla de ovälkomna dofterna från hunden borta. Och se till att få med dig dessa områden på städlistan: Dammsug och moppa golven, ånga dina mattor samt tvätta lakan och leksaker.

 

4. Tvätta hunden regelbundet

En hunds päls är en stor källa till lukten i en hundägares hem, men glöm inte bort att hålla din hund ren och fin. Borsta pälsen och bada hunden, samt tvätta dennes öron och tänder.

 

5. Var uppmärksam

Ibland kan din hunds lukt vara ett tecken på att han eller hon inte mår så bra. Därför är det såklart viktigt att göra regelbundna kollar hos veterinären. Skulle du upptäcka en ny och annorlunda typ av lukt så är det en bra idé att prata med veterinären för säkerhets skull.

Varning för smuggelhundar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 juni 2017 Har du planer på att köpa hund? Kanske verkar en enkel och snabb lösning vara att leta efter sin nya fyrbenta vän på en annonssajt på nätet. Men var vaksam och noga med vem du köper av. Hunden du funderar på att köpa kan vara insmugglad till Sverige under vidriga förhållanden och bära på livsfarliga sjukdomar.

Hundsmuggling är en illegal handel som omsätter miljoner inom EU varje år. Sverige är en lukrativ marknad för den som vill göra snabba pengar. Förtjänsten är hög och straffet är inte i närheten av vad som utdöms för till exempel narkotika- eller vapensmuggling. Samverkansgruppen för hundvälfärd, där Svenska Kennelklubben ingår, bedriver just nu en kampanj för att få blivande hundägare att undvika köpa en insmugglad hund. Dela gärna artikeln och filmen för sprida informationen till så många som möjligt.

 

 

 

Hundsmugglingen ökar

Antalet smugglingsärenden ökade med närmare 50 procent 2016 jämfört med föregående år, enligt statistik från Jordbruksverket. Sammanlagt rapporterar Jordbruksverket 439 smugglingsärenden omfattande 525 hundar för 2016. I statistiken ryms såväl enstaka hundar som kommit in i landet tillsammans med sin ägare utan rätt dokumentation, som större grupper av hundar som smugglats in för försäljning. Ärenden med många hundar har ökat och antalet ärenden där Jordbruksverket klassat de insmugglade hundarna som handelsdjur nästan fördubblades under samma tidsperiod. Samtidigt är mörkertalet uppskattningsvis högt och många av de insmugglade hundarna upptäcks aldrig av Tullen eller Jordbruksverket.

 

Småhundar vanligast

Tidigare var det framför allt valpar av rasen chihuahua som smugglades. I dag har de fått sällskap av småhundar av mops- eller fransk bulldoggstyp och dvärghundar av spets-, yorkshireterrier- eller maltesertyp. Valparna kommer ofta från storskaliga uppfödare i ursprungslandet eller har inhandlats för en billig penning på marknader. Många gånger är valparna i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. De saknar ofta grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar.

 

Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan

Kampen mot smugglingen handlar inte bara om att stoppa förtjänsten på illegal verksamhet och en grym hantering av valpar. I ett större perspektiv är det viktigaste att se till att inte rabies sprids till Sverige. Det är en obotlig och dödlig sjukdom, som varje år skördar 30 000– 70 000 människors liv, främst i fattiga länder. Sverige har varit rabiesfritt sedan lång tid tillbaka men smittan finns i Östeuropa där många av smuggelhundarna föds upp. Utöver rabies finns det risk för andra infektionssjukdomar och parasiter som vi helst inte vill ha in i landet.

 

Anonyma säljare

De insmugglade valparna säljs företrädesvis via internet. Annonssajter och Facebook är populära handelsplatser. Den som säljer en illegalt intagen valp erbjuder sig ofta att leverera den till köparen. Transaktionen sker gärna på en parkeringsplats eller annat anonymt ställe, ibland i en lägenhet där uppenbart ingen bor. Den enda kontaktuppgift köparen får är ett förnamn på säljaren och ett nummer till en kontantkortstelefon.

 

Gör ett tryggt hundköp

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare lär sig att förstå hur ett riktigt valpköp ska gå till. Så länge det finns köpare kommer det alltid att finnas hänsynslösa människor som utnyttjar människors godtrogenhet. Gör som 50 000 andra svenska valpköpare och köp din valp av en SKK-registrerad uppfödare som tar ansvar och som alltid levererar den nya familjemedlemmen äldre än 8 veckor, med godkända papper och naturligtvis med ett aktuellt friskintyg utfärdat av veterinär. Den tryggheten är för din och valpens bästa.

 

Hur du undviker att köpa en illegalt införd hundvalp

Köp din hund på Köpahund.se – SKKs valpförmedlingssajt. Här förmedlas enbart hundar som fötts upps av uppfödare inom Svenska Kennelklubben.

Planera hundköpet lång tid i förväg – undvik impulsköp. En fyrbent familjemedlem ska du ha i många år så låt förberedelserna ta tid och vara omsorgsfulla.

Om du får en känsla av att något är skumt – då är det säkert det! Ett förnamn och kontantkortsnummer räcker inte som kontaktuppgift.

Kräv dokument: registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg ska vara med. Acceptera inte att uppfödaren lovar att skicka dem senare.

Du ska kunna träffa uppfödaren i hemmet och det ska vara tydligt att hon/han bor där med sina hundar.

Fall inte för en gullig valp trots att allt känns fel och köp inte en medfaren eller sjuk valp för att rädda den. Varje sådan affär öppnar vägen för ytterligare en smuggelhund.

Samverkansgruppen för hundvälfärd som består av representanter för Jordbruksverket, Svenska Kennelklubben, Sveriges lantbruksuniversitet, Nationellt centrum för djurvälfärd, Länsstyrelsen, Sveriges Veterinärförbund och Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap.

 

Hunden biten av huggorm

Inlagt 3 Juni 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OM HUNDEN HAR FÅTT ETT ORMBETT

Håll hunden sval, som i skugga och hantera hunden så stilla det går så inte giftet pumpas runt i kroppen. Försök att bära hunden till en bil för transport till veterinären.

 

Många hundar blir snabbt trötta och hängiga och svullnaden i ben eller nos kan bli dramatisk inom loppet av någon halvtimme. Svullnaden ömmar kraftigt och inspekterar man huden noggrant kan man se ett eller två små nålsticksliknande hål vilket är själva bettstället. Svullnad i nosen är vanligen det som skrämmer djurägaren mest men det är ytterst sällsynt att en hund svullnar igen i andningsvägarna och får akuta problem att andas.

 

Ormar kan bitas om de blir rädda eller hotade. De biter ofta varningsbett utan gift. Djurägaren ser sällan ormen men ofta har de hört hunden skrika till och hoppa eller springa bort från en plats. Lämna platsen oavsett om du själv sett en orm och ta hand om hunden.

 

FÖREBYGGANDE – HÄR TRIVS ORMAR

Undvik stenrösen och ha koppel för bättre kontroll på hunden.

 

Klampa gärna när du går så känner ormarna vibrationerna.

Det kan vara en extra försäkring att ha stövlar på både i skog och mark och i trädgården särskilt under ormår.

 

I trädgården, ha kort gräs och inga stenar ormar gömma sig under, väl städat i trädgården, inga öppna komposthögar . Så blir det mera ökenlikt, varken ormar eller igelkotttar trivs i en så öppen miljö.

 

HUGGORM ELLER SNOK?

HUGGORM

Det finns två olika färger och mönster på huggormar, sicksack-täckning eller mörka, nästan helt svarta individer. Huggormen har oftast relativt ljus grundfärg, ofta ljusbrun, med ett mörkt sicksack-band längs ryggen. De helsvarta, melanistiska individer är vanligare i skogstrakter, vid sjöar och dammar, längs kuster och på öar. Huggormar har långsmala pupiller.

 

SNOK

Snoken (Natrix natrix) är ljusgrå till brun och har vanligen en gulvit fläck på var sida huvudet. Hasselsnoken (Coronella austeriaca) är ljusbrun med fläckar på ryggen och ett längsgående band på var sida om huvudet. Bandet går tvärs över ögat. Runda pupiller.

 

Huggormen är fridlyst och får inte dödas.

 

/delvis från Veterinären.nu

 

MÄNNISKAN OCH ORMBETT

Du själv kan ju också bli biten. Det allvarligaste är anafylaktiska reaktioner, det vill säga allergiska chockreaktioner. Vid bett rekommenderas att man inte påverkar såret och att den bitna personen undviker att röra sig. Läkare gör en bedömning och tar ställning till ytterligare behandling med exempelvis serum.

 

Se även inläggen om:

Hemmabehandling av getingstick och insektsbett

Koll på växter mm som är giftiga för hund

Chokladbark mot sniglar är farligt för hund

Fästingmedlen som ger mest biverkningar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fästingmedel för hundar är "big business" för läkemedelsbolagen. Samtidigt ökar också antalet anmälningar om misstänkta biverkningar, visar ATLs granskning. Längst ner i artikeln hittar du vår genomgång om biverkningar för varje fästingmedel!

 

 

Fästingmedlen tar inte bara död på fästingarna. De kan också ge mer eller mindre allvarliga biverkningar på hundarna.

Fästingmedlen tar inte bara död på fästingarna. De kan också ge mer eller mindre allvarliga biverkningar på hundarna.

ATL har tidigare rapporterat om biverkningar på ett populärt fästingmedel.

 

Landets hundägare lägger årligen ner mångmiljonbelopp på att skydda sina hundar mot fästingar. Enbart förra året såldes drygt en miljon doser av fästingmedel på svenska apotek.

 

 

Storsäljaren bland fästingmedlen är Frontline, med över 600 000 sålda doser förra året. Frontline, som tillverkas av Merial/Boehringer Ingelheim, är ett receptfritt spot on-medel som droppas på hundens nacke.

 

Tuggtabletten Bravecto

 

Som god tvåa kommer den receptbelagda tuggtabletten Bravecto, som tillverkas av MSD Animal Health/Merck. Bravecto släpptes 2014 och sen dess har försäljningen mångdubblats. Förra året såldes närmare 300 000 doser.

 

Den närbesläktade tuggtabletten Nexgard från Merial/Boehringer Ingelheim verkar däremot inte vara lika efterfrågad. Och de tidigare så populära fästinghalsbanden har de senaste åren tappat rejält, visar ATL:s genomgång av apotekens försäljningsstatistik.

 

Allvarliga biverkningar

Men fästingmedlen tar inte bara död på fästingarna. De kan också ge mer eller mindre allvarliga biverkningar på hundarna.

 

2016 kom det enligt preliminära siffror in 120 biverkningsrapporter som gällde fästingmedel till Läkemedelsverket. Det är fler än på många år.

 

89 rapporter handlade om Bravecto. Bland dem finns både misstänkt lindrigare och mycket allvarliga biverkningar. I 14 fall har hunden dött eller avlivats.

 

Biverkningsrapportering på djur

Hittills har Läkemedelsverket inte ansett att det finns skäl att avstå från att använda Bravecto.

 

Hans Tjälve, veterinär och professor i farmakologi, har under många år varit ansvarig för Läkemedelsverkets biverkningsrapportering på djur.

 

– Allt bygger på hur duktiga veterinärerna är på att rapportera misstänkta biverkningar, säger han.

 

– Men den bedömningen vi kan göra i dag är att det är få rapporterade biverkningar i förhållande till hur mycket som säljs.

 

Hundägare har larmat

Som ATL tidigare berättat har hundägare över hela världen larmat om att Bravecto kan ge betydligt allvarligare biverkningar än de som anges på bipacksedeln.

 

I den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s databas, som omfattar biverkningsrapporter från hela världen, finns i dag över 4 600 rapporter om Bravecto.

 

Det är en ökning med 30 procent sedan februari i år.

 

– Rapporterna handlar i huvudsak om allvarliga biverkningar, skriver Camelia Enachioiu på EMA:s pressavdelning i ett mejl.

 

För att utreda om det finns någon substans bakom larmen beslöt EMA i januari att specialgranska medlet.

 

Ett beslut om eventuella åtgärder väntas i juni.

 

 

SÅ MYCKET KOSTAR MEDLEN

 

Kostnaden för en dos fästingmedel varierar stort mellan preparaten.

En tuggtablett Bravecto, som ska ges var tredje månad, kostar mellan 190 och 290 kronor beroende på hundens storlek. Priserna gäller för tvåpack.

Frontline Comp, som ges en gång i månaden, kostar mellan 80 och 140 kronor per dos.

Fästinghalsbanden Scalibor och Seresto, som varar en hel säsong, kostar mellan 260 och 377 kronor beroende på märke och storlek.

 

Vårdhunden Minna hjälper Billy med att tala​ efter en stroke

Posted on 14 maj, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Wikipedia

 

Vårdhunden Minna av rasen Australian shepherd, besöker Billy flera gånger i veckan och hjälper honom med talet efter en stroke.

 

Billy drabbades av en stroke för flera år sedan och har sedan dess haft problem med talet men enligt de som träffar honom ofta har han sedan mötena med vårdhunden Minna själv börjat prata allt mer.

 

Vad gör en vårdhund?

 

En vårdhund sprider glädje, ökar motivation till nödvändig träning, lindrar depressioner, ger lust till fysisk aktivitet och stimulerar till att utveckla kompensatoriska förmågor. Träningen blir rolig, ökar motivation till mer träning och blir därmed mer effektiv.

 

Vårdhundars medverkan har visat sig stärka självförtroendet och öka förmågan till socialt samspel hos vårdtagare i alla åldrar.

Kvinna sålde insmugglade dödssjuka hundvalpar

Posted 16 Maj 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minst två personer har köpt hundvalp hos en ung kvinna i Helsingborgstrakten, en av valparna dog en kort tid efter leverans, den andra valpen är svårt sjuk.

 

Kvinnan levererade valparna med alla papper, valparna hade både veterinärintyg och stamtavla.

 

Valparna visade sig vara svårt sjuka i en sjukdom som normalt inte finns i Sverige, därför misstänks valparna vara insmugglade till Sverige. En av valparna dog kort efter leverans, den andra valpen är svårt sjuk och har vårdats av veterinär sedan leverans.

 

Valpköpet har blivit mycket kostsamt för båda valpköparna, först inköpspriset sedan alla veterinärräkningar och sen alla känslor som uppstår vid valpköp och all oro vid sjukdom och sen förlusten av valpen.

 

Kvinnan misstänks ha smugglat in hundvalparna till Sverige och misstänks även för förfalskning av veterinärintyg och stamtavla.

 

 

Här är hundägarnas räddning inför semestern

Posted on 11 maj 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommaren närmar sig med stormsteg och de flesta planerar för ledighetens resor och utflykter. För många hundägare innebär semestertider dock oro och en utmanande jakt efter lämplig hundpassning. Genom den nya tjänsten Dogley, en onlinebaserad plattform, kan hundägare och tillgängliga hundälskare mötas och hunden kan på så sätt ses över i en trygg hemmiljö medan ägaren är bortrest. Dogley, som redan gjort succé i Danmark, kommer nu till Sverige som en del av en stor nordisk expansion.

 

I Sverige finns nära 870 000 registrerade hundar med tillhörande hundägare varav många är i behov av hjälp, antingen i form av daglig rastning eller passning under semestern. Att placera sin hund på dagis eller pensionat medför ofta stora kostnader och innebär inte sällan opersonliga miljöer och stressade hundar. Tanken bakom den nya tjänsten Dogley är att via en internetbaserad plattform låta hundägare komma i kontakt med privata hundpassare i sitt eget närområde för tillsyn i alltifrån timmar till veckor.

 

– På ena sidan står hundägaren med ett praktiskt problem och oro för hur hunden ska ha det när man av någon anledning inte kan passa den själv. På andra sidan finns massor av hundälskande människor som av en eller annan anledning inte har möjlighet att ha en egen hund och som gärna tjänar lite extra pengar. Genom att föra samman de två grupperna kan man hitta en lösning som är optimal för både ägare, passare och hund, säger Thomas Keller, grundare av Dogley.

 

Det var när Thomas Keller, som efter ett flertal misslyckade försök att hitta bra semesterpassning för familjehunden Molly, kom i kontakt med IT-entreprenören Frank Thorup som idén om Dogley tog fart. Sedan Dogley startade i Danmark i september 2016 har 4000 hundpassare och hundägare registrerat sig och antalet ökar med ungefär 40 användare varje dag. Sedan tjänsten lanserades i Sverige i april 2017 har över 300 hunnit ansluta sig.

 

En central del i konceptet är trygghet för både hund, ägare och passare. I tjänsten ingår därför både försäkring och ett speciellt nödnummer som hundvakten kan använda utifall att någonting skulle hända. Ytterligare en del i att säkerställa tryggheten är det faktum att hundägare, hund och passare alltid träffas på förhand innan det första tillfället. Priserna för hundpassning varierar och bestäms av hundvakten, som blir betygssatt och recenserad av ägaren efter passningstillfället.

 

Bli medlem och se hundpassare i ditt närområde på Dogley.se

BPH – varför gör hunden så?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jägareförbundet Skåne genomför beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH. Beskrivningarna kan göras på ett flertal platser runt om i Skåne. Möjlighet finns att få sin hund beskriven för såväl hundägare och uppfödare som för rasklubbar.

 

Vad är BPH?

Det är ett sätt att få kunskap om hur din hund fungerar och varför den reagerar som den gör i olika situationer. En form av mentalbeskrivning, som passar alla hundar oavsett om det är jakthundar, brukshundar eller sällskapshundar. Beskrivningen är standardiserad och framtagen av Svenska Kennelklubben. Resultaten stambokförs och publiceras i SKK:s e-tjänst Avelsdata.

Protokollen redovisas i sin helhet tillsammans med spindeldiagram. Diagrammen kan visas på individnivå, på kullar och på raser. Detta gör att man kan jämföra sin hund med kullsyskon och även se föräldradjurens påverkan på sina avkommer.

Vem har nytta av BPH?

Mest nytta av BPH har den hund som har kloka ägare som sätter sig in i beskrivningen och försöker förstå och dra nytta av resultaten i protokollet. Ägaren kan då omsätta kunskapen och då ökar förståelsen varför hunden reagerar som den gör i olika situationer.

Uppfödare har stor nytta av BPH i sitt avelsarbete genom att titta på de egenskaper som tänkta föräldradjur har och hur en eventuell parning skulle kunna ge de bästa mentala egenskaperna. Hunden, ägaren och uppfödaren har nytta av BPH.

Hur har jakthunden nytta av BPH?

Jakthundar används på vitt skilda jaktformer som kräver olika mentala egenskaper för att bästa resultat på jakten ska uppnås. Hundens mentala egenskaper framkommer i beskrivningen och dessa använder sig hunden av vid jakt.

Därför kan BPH ge god komplettering till hur man ska jaktträna sin jakthund. Exempelvis om hunden visar att den har lätt för att bli arg på flertalet av momenten ska träningen kanske fokusera på att hunden inte ska komma i de känslolägena för ofta, likväl som en hund som kräver mycket förarstöd kanske ska tränas för att bli mer självständig. Detta är ju helt beroende av vilken jakt hunden ska användas till.

Varför ska man beskriva hunden på BPH – varför räcker inte jaktproven?

BPH beskriver hundens grundläggande mentalitet med så liten påverkan som möjligt från föraren. Hunden får i ett BPH bevisa vem den faktiskt är. På ett jaktprov är det teamet, hunden och föraren, som tillsammans genomför provet. En skicklig förare kan delvis påverka hunden genom att hjälpa hunden vid rätt tillfällen.

Vilka egenskaper tittar man på?

I BPH ingår åtta moment som tillsammans beskriver hundens mentala, arvbara egenskaper, vilket är vetenskapligt utvärderat. Man beskriver bland annat hundens kontakbenägenhet med främmande personer, hundens förarbundenhet, lust till och attityd vid lek, hur villig och uthållig hunden är att jobba på testet för mat, hur rädd eller arg hunden blir om den överraskas och hur snabbt den löser situationen, hur hundens reaktion är vid oväntat ljud, vad hunden gör vid möte med människor som är ”avvikande”, hur villig hunden är att gå på olika underlag, skott (valfritt), då hundens reaktion rädsla eller förväntan beskrivs.

Marieth Johansson

Följ ämnen

Dressyr

Hund

Skåne

Vill du veta mer?

På Jägarförbundets Skånes hemsida www.jagarefor

bundetskane.se kan du läsa mer om hur BPH går till och vilka datum som är inplanerade och hur du anmäler dig. Du kan även gå in på SKK:s hemsida www.skk.se (sök på BPH) och läsa mer.

 

 

Färre djurskyddskontroller under 2016

Posted on 3 maj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under 2016 har länsstyrelserna fördelat färre antal årsarbetskrafter på att genomföra djurskyddskontroller än tidigare år. Det har inneburit färre antal djurskyddskontroller totalt. Det är anmärkningsvärt stor skillnad mellan länen i hur lång tid en kontroll tar att genomföra. Målet om att genomföra minst lika många normalkontroller kontra kontroller som genomförs efter anmälningar, uppfylldes för första gången.

 

Under 2016 genomförde länsstyrelserna totalt 10 899 djurskyddskotroller. Det är en minskning med cirka 1 000 kontroller jämfört med 2015. Även alla typer av beslut inom djurskyddskontrollen har minskat med cirka 500 stycken under år 2016 jämfört med år 2015. Antal årsarbetskrafter minskade från 197 stycken 2015 till 191 stycken 2016. Under 2016 har länsstyrelserna arbetat med att på ett mer enhetligt och likartat sätt tidsredovisa sina djurskyddskontroller till Jordbruksverket, därför är statistiken säkrare i år.

 

—Det är anmärkningsvärt stor skillnad mellan länen både i hur lång tid det tar att genomföra olika kontroller och hur väl olika mål för djurskyddskontollen uppfylls, berättar djurskyddskontrollsamordnare Katarina Andersson.

 

Anmälningsärenden tar mycket av inspektörernas tid

 

Jordbruksverket och länsstyrelserna har tillsammans tagit fram mål för djurskyddskontrollen. Ett av målen är att minst lika många normalkontroller som anmälningskontroller ska genomföras. Målet uppfylldes för första gången i landet som helhet och många län har gjort stora förbättringar. Anmälningsärenden tar dock mycket resurser i anspråk. Under 2016 kom nästan 13 000 anmälningsärenden in till länsstyrelserna.

 

— Det är avgörande att underlätta och effektivisera handläggningen av anmälningsärenden, i synnerhet eftersom nästan hälften av de genomförda kontrollerna vid en anmälan är utan anmärkning. Det är en viktig styrnings- och ledningsfråga att begränsa och optimera de resurser som läggs på anmälningsärenden, säger Katarina Andersson.

 

Länsstyrelserna ska lära av varandras goda exempel

 

Det är svårt att dra slutsatser utifrån enbart statistik som enkelt förklarar de stora skillnaderna mellan länsstyrelsernas resursåtgång. Det finns exempel på län som utmärker sig med mycket goda siffror och effektivt användande av sina resurser. Arbetet med att överföra dessa goda exempel och denna kunskap mellan länen är mycket central och behöver bli bättre. Här har både Jordbruksverket och länsstyrelserna ett stort ansvar.

 

— Vi bedömer att erfarenhetsutbyte av goda exempel är den enskilt avgörande framgångsfaktorn för att utveckla och likrikta kontrollverksamheten. Rådet för djurskyddskontroll anser att detta är en central strategisk fråga och har tagit upp länsstyrelsernas resursanvändning i djurskyddskontrollen som ett fokusområde i sitt arbete. Vi kommer tillsammans att fortsätta arbetet med att jämföra och analysera resursanvändning och effektivitet samt att lära av varandras goda exempel, säger Katarina Andersson.

 

Mer information

 

Här kan du ta del av Jordbruksverkets sammanställning av djurskyddskontroller under 2016

 

Länsstyrelsens djurskyddskontroll 2016PDF

 

Nytt bättre inackorderingsavtal

 

 

2 maj 2017 Nu lanserar SKK ett reviderat inackorderingsavtal – speciellt framtaget för dig som lämnar din hund till en bekant, släkting eller blivande köpare eller tar hand om någon annans hund en tid.

Svenska Kennelklubben, SKK, uppmuntrar alla som lämnar en hund till bekant, släkting eller blivande köpare att alltid teckna ett inackorderingsavtal eftersom det där klart och tydligt anges vem som ansvarar för vad utifall att tvist uppstår vid ett senare tillfälle.

 

Nya inackorderingsavtalet funkar för alla

 

Vårt tidigare avtal var i första hand inriktat mot inackordering på hundpensionat. Den nylanserade versionen är istället speciellt framtagen för dig som lämnar din hund till någon eller dig som tar hand om en hund, men inte är företagare/näringsidkare. Trots det passar avtalet fortfarande för de som driver företagsverksamhet.

 

Vad regleras i avtalet?

 

Avtalet hjälper mottagaren och hundägaren att reglera sådant som är viktigt att tänka på, till exempel vem som är skyldig att bekosta veterinärvård, skadestånd gentemot tredje man, det strikta hundägaransvaret och liknande.

 

Det innehåller viktiga frågor att ta hänsyn till och vad som är bra att upplysa en mottagare om, till exempel sjukdomar, allergier, rädslor eller medicinering. Avtalet reglerar även hur mottagaren ska göra om denne inte kan fortsätta att ta hand om hunden eller om ägaren inte hämtar hunden som överenskommits. Avtalet understryker även vikten av att båda parter, såväl som hunden är försäkrade.

 

Läs mer

 

Inackorderingsavtal – till avtalet!

 

 

 

Djurskyddsförening ryter till – hundar ska inte lämnas ensamma utanför köpcentra och restauranger

Posted on 2 maj, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djurskyddsföreningen uppmanar folk att anmäla till personalen om de hittar ”bortglömda” hundar utanför krogar och köpcentra. Krogbesök och shopping ska inte kombineras med hundpromenader, säger djurskyddsföreningen.

 

Hundar ska inte lämnas ensamma utanför köpcentra och restauranger. Den uppmaningen kommer från Helsingfors djurskyddsförening.

 

Förra söndagen blev hunden Gusti misshandlad, hunden var kopplad utanför en affär i Vanda och fick en bit av örat bortklippt.

 

Det finns också andra faror som hotar hundar som lämnas ensamma. De kan bli bortrövade, släppas lösa eller matas med gift eller vassa föremål. En hund kan också själv reagera aggressivt om den upplever stress, skriver yle.

 

 

 

 

 

 

Råd & Rön har jämfört vad det kostar att försäkra hunden hos åtta olika bolag

Posted on 24 april, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drygt tre miljarder kronor omsatte djursjukvården i Sverige 2015, enligt Svensk Djursjukvård. Av dessa utgjorde hundsjukvården uppskattningsvis 2,16 miljarder kronor, motsvarande cirka 70 procent. Ett genomsnittligt veterinärbesök kostade 2 222 kronor.

 

Så mycket kostar hundförsäkringen i Råd & Röns prisjämförelse som du kan se i helhet på länken här

 

Priserna på hundförsäkring varierar stort mellan de olika försäkringsbolagen och på var du bor. Det lönar sig att jämför hundförsäkring innan du försäkrar din hund, olika bolag har väldigt olika villkor i sina försäkringar.

 

 

 

I år blir det extra många fästingar

Posted on 19 April 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I år blir det extra mycket fästingar med tanke på att vi har haft en mild vinter och en tidig start på våren. De vuxna fästingarna blir aktiva runt fem-sex grader och larver och nymfer bli aktiva runt sju-åtta grader. Nu gäller det att se upp i skogen – det blir fler fästingar än normalt i år.

 

Smittar inte under första dygnet, en myt?

 

Det bästa sättet att ta bort en fästing som satt sig på ditt husdjur är en pincett. Ta bort den med detsamma och släng den i toaletten. Gå igenom pälsen utomhus, för fästingarna kryper runt ganska länge innan de sätter sig, annars riskerar du att få fästingar som droppar av inne och risken att de sätter sig på dig själv blir större.

 

För att smittas av Borrelia tar det ofta ett dygn eller två, men anaplasmos går fortare och TBE överförs med detsamma, enligt Helle Lynge Matzen, veterinär.

 

10 gånger mer fästingar

Tycker du att det finns mycket mera fästingar än tidigare? I så fall har du alldeles rätt, antalet fästingar har ökat markant, det finns idag 10 gånger mer fästingar än för 20 år sedan.

 

Professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet är Sveriges främste expert på fästingar, han säger att fästingarna har blivit 10 gånger fler och mycket beror på rådjuren.

 

Fästingar kan ge våra husdjur borrelia och infektionssjukdomen granulocytär anaplasmos (som ger hundar feber, trötthet, aptitlöshet, avmagring, ledont, stelhet och vinglighet. Katter kan också drabbas).

 

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som sprids via fästingbett. Symptomen hos en borreliasmittad hund uppkommer 4-6 veckor efter smittillfället, och risken för smitta ökar ju längre tid fästingen sitter fast. Många djur som blir smittade visar inga tecken på sjukdom.

 

 

Skapar människan en ny typ av hundar, av vargen igen?

 

Posted on 19 April 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håller människor på att tämja vargen på nytt? Frågan ställs av en grupp forskare som ser en fara i att vargar lever allt oftare i närkontakt med människor på många platser i världen. Resultatet kan bli att vi — ofrivilligt — skapar en ny typ av hundar, skriver SVT.

 

Redan för 5 år sedan konstaterade Finska forskare att en ny typ av varg håller på att avlas fram.

 

Har Finland fått en ny orädd vargtyp? Ja, mycket tyder på det enligt två finska forskare som intervjuats.

 

Två finska forskare, Erik S Nyholm och Kaarlo Nygren, tyckte sig se ett helt nytt beteende hos vargarna de senaste åren och har nu sammanställt sina rön i en första studie.

 

Enligt forskarna har vargarna inte varit så skygga som man traditionellt brukar beskriva dem. Fram till 1980-talets slut var det regel att vargar som mötte människor omedelbart vände och sprang till skogs, ungefär som rävar och andra vilda djur.

 

Under 1900-talet har vargarna istället utvecklat ett motsatt beteende – de har ofta stannat upp och blivit kvar, i vissa fall med visad aggressivitet, vid möten med människor, men även kommit närmare och börjat vistas närmare bebodda fastigheter.

 

Nu har nya forskningar visats på att människan håller på att skapa en ny typ av varg, som över tid leda till uppkomsten av en helt annorlunda varg som bättre skulle kunna karaktäriseras som en ny typ av hund — och som står på tröskeln till att ge upphov till en ny art.

 

Forskarna, som presenterar sina rön i den vetenskapliga tidskriften BioScience, påpekar att vargen sedan 1970-talet har återkommit till många områden där den tidigare var utrotad.

 

Vargarna har på återvänt till många länder de de tidigare varit utrotade. På dessa platser finns det inte alltid tillgång till vild föda utan vargen har blivit beroende av människans avfall och tamdjur, vilket visar tecken på att ekosystemet har förfallit, och att man måste vidta åtgärder snarast.

 

Annars kommer vargen med tiden att få problem att fånga vilda bytesdjur vilket kan ge upphov till genetiska mutationer och naturligt urval driver isär de varg som är vana vid människan från deras genuint vilda artfränder. I både Ryssland och Italien finns redan hybridisering med vanliga tamhundar.

 

Det var en lång process som låg bakom att vargen blev till hund. En teori är att vilda vargar självmant började hålla sig i närheten av människor för att utnyttja överbliven mat, vilket vi kan se att håller på att ske med vargen idag igen.

 

Om inget görs nu kommer detta att bli uppkomsten till en ny varg som bättre skulle kunna karaktäriseras som en ny typ av hund, vilket ger upphov till en ny art. Detta är det ingen som vill.

 

 

Flera hundattacker där renar plågats till döds

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted on 16 april, 2017 by dognewss

 

Flera renar har plågats till döds i helgen av lösspringande hundar. I Kurravaara attackerades denna ren av två lösspringande hundar, så illa att den efter en lång kamp om liv och död till sist förblödde till döds.

 

När vi kom fram var renen död, helt sönderriven. Hundar dödar inte utan de river och plågar tills de får omkull den. Det hade pågått en lång kamp mellan renen och hundarna. Den hade ingen päls kvar, säger Sofia Svonni, till svt

 

En liknande händelse inträffade i Luleå i dagarna, renen levde men den var fruktansvärt svårt skadad då renägaren kom till platsen. Det var en fruktansvärd syn som mötte mig. Renen låg på isen och var vid liv men mycket svårt sargad. Det var biten på flera ställen och så grovt biten i halsen att matstrupen syntes, berättar Henrik Andersson, till svt.

 

Henrik Andersson avlivade renen omgående. Renägarna säger att flera renar som blivit attackerade av hundar aldrig hittas, men dessa fall ovan skedde i centrala delar där ortsbefolkningen kontaktade renägarna.

 

Händelserna är polisanmälda men polisen kan inget göra, renägaren Henrik spårade själv upp hundägaren genom spår i snön.

 

Henrik Andersson uppmanar ALLA HUNDÄGARE – HÅLL ERA HUNDAR KOPPLADE!!!!!

 

 

Vi önskar Er alla en riktigt Glad Påsk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– nedan finner du tips och råd om farliga saker och maträtter för hunden och katten i påskhelgen – Njut av de lediga dagarna ❤

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hundar och katter lever farligt bland den goda påskmaten och godsakerna i påskägget. Chokladägg, fjädrar och blommor kan leda till akuta veterinärbesök om det hamnar i fel mun.

 

Fet och salt mat kan inte bara leda till mag- och tarmbesvär hos hunden utan även saltförgiftning.

 

 

 

Chokladen innehåller teobromin som hundar inte kan bryta ner och ju mörkare choklad, desto mer kakao och teobromin. Redan ganska små mängder kan räcka för att hunden ska bli förgiftad och svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör.

 

Det finns exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad men det kan samtidigt vara missvisande. Vissa hundar klarar mer, andra mindre. Om du vet om att din hund har ätit choklad ska du direkt ta kontakt med veterinär för att få vidare råd och instruktioner. Även russin och xylitol (tuggumin, tandkräm) är direkt farligt för hunden.

 

Var noga med att plocka undan godis och choklad så att inte hunden kommer åt. Berätta även för barnen att det är jättefarligt att ge hunden choklad eftersom barn kan tycka att de gör något snällt om de ger hunden godis.

 

Tecken på chokladförgiftning

 

Hunden dreglar

Hunden kräks

Hunden får ont i buken

Hunden blir törstig

Hunden blir kissnödig

Hunden blir darrig

Hunden får kramper

Hunden för hjärtklappning

Chokladförgiftning kan i värsta fall leda till dödsfall så du bör ta det på allvar om hunden ätit choklad och omgående kontakta veterinär.

Påskmaten som förgiftar hunden

 

Posted on 9 april, 2017 by dognewss

 

 

Påsken är en tid för god mat, choklad och andra godsaker. Men tänk på att hålla undan gotterna från vår vän hunden som inte mår inte bra av den feta och salta maten vi ställer fram till påsk. Vissa godsaker, som mörk choklad, är till och med livsfarliga. Njut av påsken och möjligheten att ägna extra tid åt att aktivera och mysa med din hund.

 

Under påskhelgen fylls våra hem av påskägg och chokladaskar och på ett ögonblick kan hunden knycka åt sig av kvarglömd mat och godis. Det kan vara frestande att ge hunden av resterna från påskbordet, men fet och salt mat kan leda till mag- och tarmproblem och även saltförgiftning.

 

– Vill man unna hunden något extra till påsk så är det bättre att ge den ett tuggben – eller aktivera den på något sätt. Den kan få leta ett påskägg med en godbit i och få en extra promenad, gos och bus.

 

 

Vad är det på påskbuffén som är farligt för hundar? Choklad?

 

– Ja, de flesta vet nog att hundar inte mår bra av att äta choklad. Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden.

 

Oavsett vad hunden tuggat i sig är mängden varje hund klarar individuellt och beror på djurets storlek. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram.

 

Hårda nötter

Hunden har heller inte förmågan att bryta ned nötter med skal på som kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hund. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning.

Fet och salt mat från påskbordet

Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem men även saltförgiftning. Det händer att vissa ger salt som kräkmedel till sin hund, vilket alltså kan vara direkt livsfarligt.

Vindruvor och russin

En klase vindruvor på påskbuffén ser fräscht och gott ut. Men kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin.

 

Påskpynt

Nyfikna och leksugna hundar kan utan tvekan sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan leda till besvär i andningsvägarna, men också i magen. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.Vilka symptom ska jag vara uppmärksam på?

– Hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt ska man vara observant på. Generellt är det viktig att kontakta en veterinär om hunden verkar må dåligt.

Kontakta veterinären om hundens allmäntillstånd är påverkat eller om den drabbas av intensiva kräkningar eller diarréer. Andra tecken på att den blivit förgiftad är vinglighet, stor törst eller magont. Den kan också få skakningar eller ökad salivutsöndring.

 

Vad ska man göra om hunden fått i sig olämpligheter?

 

– Man kan försöka få hunden att kräkas med hjälp av 1-2 matskedar stark senap. Senapen är ofarlig så det går bra att prova sig fram.

 

Bjud hunden på en skön påsk

 

– Bjud istället på ett för hund anpassat påskägg med en godbit i eller en extra promenad med gos och bus om du vill unna den något extra gott till påsk.

 

Förbered dig genom att ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna.

Ny forskning – personer som pratar med sitt husdjur är mera intelligenta än andra

 

Posted on 8 april, 2017 by dognewss

 

 

Om du är en av dem som pratar med ditt husdjur eller din hund, då är du nog inte ensam. Oavsett om du måste lätta lite på ditt hjärta eller om det bara är korta fraser så som ”har du saknat mig” eller ”är du hungrig”, så kan vi nog alla vara eniga i att husdjur är mycket goda lyssnare.

 

Nu har det visat sig att det också är en bakomliggande orsak till att vi pratar med våra pälsklädda fyrfotade vänner, men det är nog inte den orsaken du hade förväntat dig.

 

Att prata med sitt husdjur är nämligen ett tecken på hög intelligens menar forskare.

 

Historiskt sett har det blivit betraktat som något barnsligt och dumt då vi förmänskligar våra husdjur, men det är faktiskt en naturlig biprodukt av den utvecklade mänskliga hjärnan, säger Dr Nicholas Epley, professor i beteendevetenskap vid University of Chicago och en antropomorfism expert.

 

”Inga andra arter har denna tendens.”

 

Vi människor namnger ofta saker som vi har speciella relationer till, allt från bilar, instrument och båtar och djur. Vi har en tendens till att förmänskliga objekt och händelser utan att vi tänker över att därav kommer namngivningen.

 

Man skulle tro att detta är ett tecken på barnslighet men forskarna menar att det är tvärtemot!

 

Att man namnger både saker och djur är ett tecken på intelligens.

 

Det finns ingen annan art som gör på det viset förutom människan. För människan är detta en naturlig biprodukt av vår välutvecklade hjärna och det gör oss till den smartaste och mest unika på denna planeten förklarar Dr Nicholas Epley till brittiska Daily Mail

 

Så nästa gång du kommer på dig själv med att prata med din hund eller din katt, så vet du att det är ett tecken på att du har god fantasi och en välutvecklad hjärna.

 

Dela gärna denna artikel med alla dina djurvänner du känner – så alla vet att vi som pratar med djuren är intelligenta!

 

 

 

Hunden skyddar ditt barn från allergier och fetma

 

Posted on 7 april, 2017 by dognewss

 

 

En ny studie från University of Alberta visade att barn från familjer med husdjur – 70 procent av dessa var hundar – visade högre nivåer av två typer av bakterier som är förknippade med lägre risk för allergisk sjukdom och fetma.

 

En liknande studie gjordes i Finland för ett antal år sedan.

 

Enligt undersökningar så har det bevisats att barn som är uppvuxna i familjer där det har funnits en hund från barnets födsel, helst redan då barnet är i magen, insjuknar mer sällan i allergier och fetma än andra barn. Skyddet mot allergi är ännu större om hunden har sovit i barnets sovrum.

 

Enligt allergi och astmaföreningen så får barnet ett bättre skydd mot allergi om den bor i en familj med hund än om den bor i familj med katt. Djuret skyddar mot allergi eftersom den för med sig bakterier och mikrobakterier. Då barnet blir utsatt för dessa bildas ett försvar mot allergier. Allergi och astmaföreningen i Finland anser att det är onödigt att göra allergitester på barn innan man skaffar sig ett husdjur, ofta så klarar barnet av familjens hund eller katt men får reaktioner av kompisens husdjur.

 

För att få ett ordentligt skydd mot allergier så bör man utsättas för djuret hela tiden, om man inte har ett husdjur på tex ett år så kan det hända att barnet utvecklar allergi under tiden då det inte har varit i kontakt med djuret. Ca 5% av barn och ungdomar får allergiska reaktioner av hund, de vanligaste symptomen är snuva och kliande/rinnande ögon.

 

Utmärkelse till Flatham's

12 mars

Flatham's Gåode Delbax Uppfödare: Gunilla Berglund Ägare: Dorothy Brooks

Vinner sin klass på Crufts. Stort Grattis!

Tillökning på en av sektionens kennlar

11 Mars

Vi säger Stort Grattis till Gunnel Åström-Hermansson med Silverstjärnans Kennel

Igår blev Silverstjärnans Bellami och Multich Tjotte's Lover Under Cover stolta föräldrar till 3 bruna tjejer, 1 svart tjej samt 2 bruna killar. Allt gick bra med bistånd av "barnmorskan" Ulla Nilsson.

 

Utställning Bergsviken

4 Mars

 

Lördagen den 4 Mars genomförde SSRK Piteå en Inoff. Utställning. Den var välbesökt av inte mindre än 85 st Hundar av olika storlekar, raser och åldrar. Förutom detta så genomfördes också utställning

Barn med Hund. Det var Mazon Söderberg-Nilsson 4,5 år med Labradortiken Nian, Hilda Wikström 10 år med Bostonterriern Harry, Rebecka Vikberg 6 år med Engelska Cockerspanieln Ossy på förmiddagen. På eftermiddagen visade Malin Öström 11 år upp Whippeten Fia. Alla fyra gjorde ett jättefint jobb och fick sina hundar att gå perfekt i ringen.

 

 

>Här till höger visar Mazon Söderberg-Nilsson 4,5 år

upp Labradoren Nian. Ibland gick det undan, men Mazon

grejade det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>Hilda Wikström 10 år, här med Boston Terriern

Harry. Hilda hade inga problem att klara Harry

på egen hand. Hon har redan tekniken klar för

sig sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>Rebecka Vikberg, 6 år var också jätteduktig med

Cockerspanieln Ossy.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>Malin Öström 11 år med Whippeten Fia.

Malin var den sista från den yngre

generationen som ställde ut idag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samtliga vann naturligtvis ett förstapris. Vi får verkligen hoppas att vi

får se mer av er alla framöver. Eftersom det var så svårt att välja ut

bilder så publicerar vi några i ett bildspel här nedanför också.

 

 

 

 

 

 

Piteå Sektionen

Webmaster: webmaster@ssrkpitea.se SSRK Piteå © 2017